19 October 2012

Shopping Mesin Jahit

Vavavaaaa..  nak menjahit kena la ada mesin jahit beb! Nak jahit tangan pun boleh lagi tapi larat ke?Sebenarnya hakak ada sebijik mesin. Siap bagi nama Kuntum :-). Beli zaman semangat nak belajar tapi semangat je lah yang berasap membaranya. Hari-hari tatap mesin tu tapi tak jugak reti nak gi cari cikgu ke, masuk kelas ke, pura-pura menjahit sarung bantal ke. Memang tak de langsung. Masa tu tahun 2005. 

Hakak rajin berpindah randah. Mana pindah, Kuntum ni pun tekun  berpindah sama-sama. Makin lama lepas satu, satu barang yg hakak dapat masa beli dia ni hilang entah ke mana. Kuntum ni tetap jugak tak digunakan. 

Sampai lah ke tahun 2012. Oh..ni dia Kuntum..



Bila dah gi kelas, balik rumah je hakak bawak turun Kuntum dari tempat pertapaan (berabuk fuh!).  Kasi lap dulu pastu sakan hakak cari foot control dia tapi tak jumpa. Frust menonggeng. Manual lagi lah dah buat bungkus nasik lemak dah gamaknya dolu2. 

Anyway, Kuntum ni dari jenama Singer. Dia mesin yang basic je, betul-betul sesuai utk beginners. Beli pun tak mahal mana masa tu. Setelah difikir-fikir, ada kemungkinan dia ni pun perlu diservis dulu. Sesambil tu, sempat lah hakak cari foot control (ebay! here I come!!)  baru utk Kuntum ni. Ini pun panduan jugak untuk sapa-sapa yang dapat mesin jahit turun temurun atau beli yg second hand. Sebaik-baiknya kasi servis lah dulu sebelum anda mula melenjan mesin baru yang tak berapa baru anda tu. 

Sambung kisah mesin hakak.. bila gi kelas, cikgu bagitau ada kawan dia yg boleh serviskan Kuntum. Lega hakak. Bila boleh siap, cikgu? Seminggu? Dua minggu? Aiseymaaaan.. lamanya!

Setelah ditimbang tara, hakak ambik keputusan, nanti Kuntum dah ok, nak bagi dia kat Ai lah. At least dia ada mesin sendiri. Jadi hakak kena lah cari mesin baru! First and foremost kena lah letak dulu apa features yang kita mahu kalau nak beli mesin jahit. Memandangkan dah ada satu mesin yg asas, elok jugak lah cari yang baru yg ada extra features. Langkah seterusnya, baca reviews kat internet. Zaman internet ni, elok kalau kita baca reviews sebelum beli apa-apa (termasuk book holiday ke, hotel ke..). 2 hari study reviews ni lol.. last-last rasanya tahu apa features yg hakak nak kali ni:

* harga < daripada $300.00 (berazam utk tak lari bajet!)
* automatic 1 step buttonhole (Kuntum ada 4 step buttonhole. Seram.)
* drop in/ quick set bobbin (tengok beza kat sini)
* > daripada 15 stitches (Kuntum ada 10 stitches. Ok la tu tambah sikit lagi)
* snap on presser foot (nak tahu apa bendanya ni tengok post ni)

Next, kita merayau kat kedai untuk 'test drive'. Kadang-kadang kat kedai dorang letak selambak fabrik jadi kita boleh tengok sendiri beza jahitan atas fabrik yg bagai-bagai jenis ni. Pastu boleh dengar sendiri mesin tu jenis riuh ke jenis senyap.

These days, offer yg best-best memang banyak kat internet. Sapa-sapa yg tak kesah shopping kot ni, apa-apahal, pastikan dulu mesin ni datang dgn good warranty. Hakak pun terlintas jugak nak beli kot internet tapi fikir balik, hakak decided nak beli kat kedai jadi kalau ada masalah apa-apa, senang nak rujuk & hantar baiki. Malangnya..bila dah gi kedai, banyak la pulak pilihannya termasuk lah serger @ mesin zig zag yang bagai memanggil-manggil nama hakak.

Satu lagi tip yang berguna, sebaik-baiknya kalau beli your first sewing machine, nanti nak upgrade beli lah dari brand yang sama. Bukan apa, pasal nanti kita menjahit ni mesti akan tambah-tambah accesories/ hem footer (tapak) jadi kalau upgrade brand sama, takde lah kita membazir duit kena beli yg lain pulak. Lain kesahnya dgn hakak ni, mesin lama tak de apa langsung jadi kira tu sekadar utk Ai buat straight stitching/ zig zag asas je lah. Nanti kalu dia nak pasang zip ke butang ke, dia kena la menempel guna mesin jahit baru mak dia ;-)

Balik rumah..kita tidur dulu lah pastu esok-esok kita fikir lagi.

Ya Tuhan kami, lapangkanlah hati kami untuk sentiasa berkongsi ilmu. Semoga manfaatnya dapat kami rasai diakhirat nanti. Amin.


Till then!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...